Ozon in de voedingsindustrie

In de voedingsindustrie wordt ozon voor diverse doeleinden gebruikt. Denk aan het desinfecteren en opslaan van groente en fruit om deze langer vers te houden en de desinfectie van materialen.

Ozon voor desinfectie van voeding

Houdbaarheid en ziektebestrijding zijn vanzelfsprekend een zeer belangrijk aspect bij de productie van voeding. Steeds meer groente- en fruittelers gebruiken ozon hiervoor.

Het met ozon wassen van groente en fruit zorgt ervoor dat ziektekiemen (schimmels en bacteriën) minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ozon is zeer geschikt voor gebruik in de voedingsindustrie vanwege het sterk desinfecterend vermogen. Er komen tijdens het reinigingsproces geen chemicaliën aan te pas.

Ozon heeft geen invloed op smaak
Bovendien werkt ozon zeer snel waardoor het mogelijk is om grote volumestromen in een korte tijd te behandelen. Ook residuen van bestrijdingsmiddelen laten zich in veel gevallen verwijderen met ozon. Een ander voordeel is dat de behandeling van groente en fruit met ozon geen invloed heeft op de smaak van uw product. Bij behandeling met chemicaliën is dat zeker wel het geval.

Het gebruiken van geozoneerd waswater kan ook nuttig zijn voor het desinfecteren van vlees, vis, kaas en eieren. De houdbaarheid kan tot enkele maanden toenemen.

Ozon voor desinfectie van materialen

Ozon heeft een zeer sterke desinfecterende werking waardoor het in de voedselindustrie een grote bijdrage kan leveren aan de voedselveiligheid. Voor de desinfectie van bijvoorbeeld oppervlakken, machines, verpakkingsmateriaal en gereedschappen is ozon een uitstekende toepassing.

Ozon werkt supersnel
Ozon werkt veel sneller dan de gebruikelijke desinfectiemiddelen. Binnen een seconde kan het aantal microben met een factor 1000 worden gereduceerd. In de voedselindustrie wordt meestal gebruikgemaakt van ozon dat is opgelost in water. De gebruikte materialen in de voedselindustrie zijn veelal ozonbestendig waardoor het gebruik van ozon relatief makkelijk is te integreren.

MEER WETEN?

Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Ozon in de voedingindustrie

Het met ozon wassen van groente en fruit zorgt ervoor dat ziektekiemen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.