Toevoergas: zuurstof of perslucht?

Welk soort voedingsgas (zuurstof of perslucht) u ook kiest, in beide gevallen geldt dat het toevoergas extreem weinig vocht mag bevatten.

Een dauwpunt van –60 graden Celsius of lager is een must. Dat betekent een relatieve vochtigheid van minder dan 0,1 procent bij een temperatuur van 20 graden Celsius.

Perslucht

Als u perslucht wilt gebruiken als toevoergas voor een ozongenerator dan is drogen met een standaard luchtdroger (of koeldroger) niet afdoende. Een gemiddelde luchtdroger haalt met moeite een dauwpunt van +3 graden Celsius. Daarbij komt dat perslucht vaak sporen bevat van stof en olie; beide zijn zeer slecht voor zowel een ozongenerator als voor luchtdrogers.

Na behandeling met een luchtdroger zal de perslucht eerst gefilterd moeten worden en worden ontdaan van olieresten. Daarna kan met behulp van absorptiedrogers of membraandrogers verder worden gedroogd tot een dauwpunt van –60 graden Celsius of lager.

De Ozonspecialist helpt u graag bij het ontwerpen en dimensioneren van een droogstraat.

droogstaat

Zuurstof: kleine generatoren

Kleine zuurstofconcentratoren en zuurstofgeneratoren met een ingebouwde compressor produceren meestal standaard een dauwpunt van –60 graden Celsius of soms zelfs –70 graden Celsius. Deze kunnen dan ook zonder meer worden ingezet voor het maken van zuurstof als voedingsgas voor een ozongenerator.

De Ozonspecialist heeft diverse zuurstofconcentratoren / zuurstofgeneratoren van dit type in het assortiment. De grootste modellen produceren maximaal 10 l/min.

Zuurstof: grote generatoren

Grotere zuurstofgeneratoren worden opgebouwd uit een compressor, koeldroger, filters, membraan- of absorptiedroger en een zuurstofconcentrator.

Bij deze systemen is het van groot belang dat de perslucht goed wordt gefilterd (zowel fijne deeltjes als olieresten) en gedroogd.
Te veel vocht, olie of vervuiling in de toevoerlucht van een zuurstofconcentrator leidt onherroepelijk tot vroegtijdige defecten. Ook moet het dauwpunt bij voorkeur al lager zijn dan
–40 graden Celcius.

Vervolgens kan de zuurstofconcentrator het laatste beetje vocht verwijderen en het zuurstofpercentage opwerken tot boven de 90 procent.

Dit soort zuurstofgeneratoren worden altijd klantspecifiek berekend. Er zijn geen standaardsystemen.

[hier komen afbeeldingen van grote zuurstofgeneratoren]

Doe de Ozon-test!
Nieuwsgierig naar het effect van ozon op uw proceswater? Wij bieden u de mogelijkheid om met een kleine ozoninstallatie te testen of ozon voor u de gewenste resultaten behaalt.

Aan de in- en uitvoer van de pilotinstallatie kunnen watermonsters worden genomen en metingen worden verricht. Op deze manier kan op kleine schaal worden getest of ozon voor u de gewenste resultaten oplevert.

Optie 2: Batchtest
Tekst: input Bas

Doe de test

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…