Ozoninjectiesystemen

De werking van een ozoninstallatie staat of valt met een juiste inmenging van ozongas in water. Een lastig proces waarbij veel zaken een rol spelen, zoals de verhouding tussen de hoeveelheid vloeistof en gas, de inmengdruk, etc.

Vaak bestaat een injectiesysteem uit een ‘venturi’ gevolgd door een ozonreactor (reactievat). De Ozonspecialist biedt beide producten aan in diverse uitvoeringen.

Venturi

Een venturi is onze eerste keus voor het inmengen van ozongas. Het rendement van een venturi is ongeëvenaard en door het ontbreken van bewegende delen zijn venturi’s nagenoeg onderhoudsvrij.

Wel is het belangrijk dat een venturi zorgvuldig wordt geselecteerd voor de toepassing. Een venturi op een slecht gekozen werkpunt haalt nog geen 10 procent rendement. Een goed gekozen venturi haalt een rendement van 80 tot 90 procent.

Wij helpen u graag bij de selectie. Ook leveren we venturi als een ‘skid’, voorzien van manometers en kranen om zo het optimale werkpunt te kunnen kiezen.

Ozonreactoren

Ozonreactoren bieden wij in RVS (zowel RVS304 als RVS316) en in (transparante) kunststofuitvoering. De RVS reactievaten vinden vooral hun weg in de (voedings)industrie en bij toepassingen waar hoge druk nodig is. De standaard RVS reactievaten zijn beschikbaar vanaf 60 liter tot 2000 liter inhoud.

Onze kunststof ozonreactoren zijn standaard gebouwd uit transparante kunststof zodat er goed zicht is op het inmengproces. De kunststof ozonreactoren worden door hun gunstige prijs ingezet in minder veeleisende toepassingen zoals bij viskwekerijen en dierentuinen. Kunststof reactievaten zijn beschikbaar vanaf 25 liter tot 1000 liter inhoud (20 tot 80 cm in diameter).

ozonreactor

Afschuimers

De Ozonspecialist bouwt ozonbestendige afschuimers die perfect dienst kunnen doen als ozonreactor. Het voordeel hiervan is dat geoxideerde stoffen en eiwitten direct uit het water worden afgeschuimd. Ze kunnen daardoor niet opnieuw in het water terechtkomen. Afschuimers zijn beschikbaar vanaf 90 liter tot 1000 liter inhoud (20 tot 80 cm in diameter).

afschuimer
Doe de Ozon-test!
Nieuwsgierig naar het effect van ozon op uw proceswater? Wij bieden u de mogelijkheid om met een kleine ozoninstallatie te testen of ozon voor u de gewenste resultaten behaalt.

Optie 1: Batchtest
De snelste manier om het effect van ozon te meten, is met behulp van een batchtest. U levert watermonsters die wij vervolgens met diverse ozondoseringen behandelen. Aan de hand van de resultaten bepalen we welk ozonsysteem voor u werkt.

Optie 2: Pilottest
Bij een pilottest plaatsen we een kleine ozoninstallatie om een deelstroom van uw proceswater te behandelen. Aan de in- en uitvoer van de pilotinstallatie kunnen watermonsters worden genomen en metingen worden verricht. Op deze manier kan op kleine schaal worden getest of ozon voor u de gewenste resultaten oplevert.

Doe de test

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…