Ozon meetapparatuur

Bij het werken met ozon is goede meetapparatuur onmisbaar. Bij de Ozonspecialist kunt u terecht voor de volgende meetinstrumenten:

 • Ozon analyzers

  Wij leveren ozon analyzers voor het meten van zeer hoge ozonconcentraties (tot 600Gr/Nm³). Deze ozonmeters worden voornamelijk gebruikt om de ozonopbrengst van ozongeneratoren door te meten. Ozon analyzers werken op basis van UV-absorptie . Ze zijn daardoor zeer nauwkeurig en hebben een lange levensduur.

 • Ozon ruimtemeters

  Voor het meten van ozonconcentraties in bijvoorbeeld opslagruimtes en verwerkingsruimtes zijn twee soorten meetapparatuur verkrijgbaar. Beide kunnen ook worden gebruikt voor ozon ruimtedetectie:

Elektrochemisch

Ozon ruimtemeters die zijn gebaseerd op het elektrochemische principe maken gebruik van een sensor die gevoelig is voor ozon.

De apparatuur is relatief goedkoop en heeft doorgaans een nauwkeurigheid van +/-10 procent. Voor veel toepassingen is dat ruim voldoende.

Gemeten waarden worden echter wel beïnvloed door VOC’s en schoonmaakmiddelen. Elektrochemische meters zijn niet geschikt voor vochtige omgevingen, omdat dit de meting nog sterker beïnvloedt.

Sommige van de door ons geleverde elektrochemische meters werken met voorgekalibreerde sensoren. Dit maakt de calibratie van de meter zeer eenvoudig, het enige wat u hoeft te doen is de sensormodule vervangen.

UV-absorptie

UV-absorptiemeters werken hetzelfde als ozon analyzers: ze meten met behulp van UV licht. Deze meters zijn zeer nauwkeurig (meestal +/- 1 procent of beter) en zijn minder gevoelig voor verstoring door vocht en andere stoffen.

De meters zijn bovendien in een meerkanaals uitvoering verkrijgbaar. Dit is handig als u in meerdere bewaar- of opslagruimtes de ozonconcentratie wil meten en/of besturen. Ook behoeven de meters weinig onderhoud en gaan ze zeer lang mee.

 • Opgelost ozonmeters

  Bij veel toepassingen is het gewenst om te weten wat de ozonconcentratie in een vloeistof (doorgaans water) is. Voor het inline bepalen van de hoeveelheid opgelost ozon zijn drie methodes. Voor de eerste twee opties geldt min of meer hetzelfde voor als voor ozon ruimtemeters:

Elektrochemisch

Ozonmeters gebaseerd op het elektrochemische principe maken gebruik van een sensor die gevoelig is voor ozon. De apparatuur is relatief goedkoop en heeft doorgaans een nauwkeurigheid van +/-10 procent. Voor veel toepassingen is deze nauwkeurigheid ruim voldoende.

UV-absorptie

UV-absorptiemeters werken hetzelfde als ozon analyzers: ze meten met behulp van UV licht. Dit principe kan ook worden gebruikt in schone vloeistoffen. Deze meters behoeven weinig onderhoud en gaan zeer lang mee.

Wel is het verstandig om vooraf te (laten) testen of er geen stoffen in het water zitten die de meting beïnvloeden. Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen.

Redox-meting

Bij hogere concentraties opgelost ozon (>0.3PPM) is er een redelijk direct verband tussen de concentratie opgelost ozon en de redox-waarde. Een redox-meting is een redelijk eenvoudige en goedkope meting. Dit in tegenstelling tot directe metingen van opgelost ozon.

Het nadeel van een redox-meting is dat deze ook sterk reageert op andere stoffen zoals chloor, waterstofperoxide, kaliumpermanganaat, etc. Voor toepassingen met drinkwater en bottelarijen is dit een geschikte manier van meten.

 • Meten van andere parameters

Naast apparatuur voor het meten van de ozonconcentratie levert De Ozonspecialist ook apparatuur voor het meten van andere belangrijke parameters bij het toepassen van ozon. Denk aan apparatuur voor:

 • meten van het dauwpunt (luchtvochtigheid) van het toevoergas van een ozongenerator. Bijvoorbeeld als extra beveiliging van een ozongenerator, luchtdroger of zuurstofgenerator.
 • meten van de zuurstofconcentratie bijvoorbeeld ter beveiliging van een ozongenerator of zuurstofgenerator.
 • meten van de gasflow voor het bepalen van het exacte gasdebiet (Nm³/hr). Dit voor het berekenen van de exacte ozonopbrengst van een ozongenerator.
 • meten van redox- en pH-waarde.

De vermelde metingen kunnen alle inline worden uitgevoerd. Eventueel kunnen ze in een ozonsysteem worden ingebouwd om zo realtime de werkelijke ozonproductie te monitoren.

Doe de Ozon-test!
Nieuwsgierig naar het effect van ozon op uw proceswater? Wij bieden u de mogelijkheid om met een kleine ozoninstallatie te testen of ozon voor u de gewenste resultaten behaalt.

Aan de in- en uitvoer van de pilotinstallatie kunnen watermonsters worden genomen en metingen worden verricht. Op deze manier kan op kleine schaal worden getest of ozon voor u de gewenste resultaten oplevert.

Optie 2: Batchtest
Tekst: input Bas

Doe de test

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…