Ozon in dierentuinen

Ozon heeft ruimschoots zijn nut bewezen bij de behandeling van zoet- en zoutwaterbassins van dierentuinen en aquaria. De Ozonspecialist ontwerpt, bouwt en onderhoud ozonsystemen voor deze specifieke doelgroep.

Ozon zuivert het bassinwater van ijsberen, zeeleeuwen, pinguïns, dolfijnen, etc. De bassins bevatten vaak relatief veel eiwitten. Daarom zetten we hierbij eiwitafschuimers in als ozonreactor. Op deze manier maken we optimaal gebruik van de ‘flocculatie‘-eigenschap van ozon. Daarna worden deze stoffen door de eiwitafschuimers direct verwijderd.

Ozon heeft echter nog een groot aantal andere voordelen:

  • het ontkleurt water
  • het verwijdert geur
  • het verhoogt het zuurstofniveau van het water
  • het verlaagt de ziektedruk, vermindering risico op ziektes en infecties
  • het verwijdert eiwitten waardoor er minder schuimvorming optreedt
  • het zorgt voor flocculatie van afvalstoffen
  • het breekt diverse chemische stoffen af
  • het zet nitriet om naar nitraat

Let op! Ook bij het gebruik van ozon blijft een goed biologisch en mechanisch filter noodzakelijk.

Ozon in de dierentuin

Ontkleuring van water voor optimale zichtbaarheid voor bezoekers en verzorgers.

Verbeteren waterhelderheid

Al onze ozonsystemen worden ontworpen met het oog op een laag energieverbruik, eenvoudig onderhoud en uiteraard gezond en helder water. Dierentuinbezoekers willen de dieren immers in optimale conditie kunnen aanschouwen. U kunt bij ons terecht voor losse ozoncomponenten tot volledige turn-key systemen.

MEER WETEN?

Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Verlagen van organische belasting

Met behulp van trommelfilters en zandfilters wordt organische vervuiling (zwevende delen) verwijderd. Met deze mechanische filtermethodes worden echter alleen de ‘grovere’ delen tot 5 micron verwijderd. Bij hoge concentraties fijne vervuiling heeft dit een negatieve invloed op de helderheid van het water. Dit resulteert vaak in een bruin-gele gloed.

Daarnaast kan het water een onaangename geur krijgen, omdat de fijne delen langzaam worden afgebroken. Dit is een rottingsproces wat (veel) zuurstof verbruikt en in veel gevallen ook onaangenaam ruikt.

Ozon verwijdert zowel de verkleuring van het water alsook de onaangename geur. Uw bezoekers kunnen de dieren hierdoor niet alleen beter aanschouwen, ze doen dit ook zonder geuroverlast.

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…