Desinfectie met UV

Ultraviolet licht (UV) is vanwege de lage golflengte slechts deels met het menselijk oog waarneembaar. Overigens is het niet verstandig om in een UV-lichtbron te kijken – het kan permanent oogletsel veroorzaken.

Het UV-spectrum ligt grofweg tussen de 200 en 400 nanometer. Met name de zogenaamde UV-C-stralen (golflengte rond de 254 nanometer) zijn in staat om micro-organismen onherstelbaar te beschadigen. Afkomstig van zonlicht worden deze stralen normaalgesproken tegengehouden door de ozonlaag.

De hoge energie in UV-C-stralen breekt het DNA af en vernietigt de erfelijke eigenschappen van micro-organismen. Dat maakt UV een zeer effectieve desinfectiemethode.

Voordelen van UV

Desinfectie met UV heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere methoden:

  • Er worden geen chemicaliën toegevoegd die smaak, geur en kleur kunnen beïnvloeden
  • UV is milieuvriendelijk. Er ontstaan geen schadelijke tussenproducten
  • UV-desinfectie heeft veel toepassingsgebieden en is een effectieve, betrouwbare en duurzame methode
  • UV-desinfectie werkt snel, veilig en is eenvoudig in gebruik en onderhoud

De ontwikkeling van UV-desinfectie staat bovendien niet stil. Gerenommeerde kennisinstellingen in binnen- en buitenland voeren innovatief onderzoek uit naar verdergaande energiebesparing, combinaties met andere technieken en nieuwe toepassingen.

UV-apparatuur

Onze UV-apparatuur werkt met lagedruk-UV en middendruk-UV. Lagedruk-UV is zeer goed toepasbaar voor het doden van alg en sommige bacteriën. Er zijn echter bacteriën die door lagedruk-UV slechts tijdelijk worden uitgeschakeld. Dan is middendruk-UV een oplossing. Dat doodt alle bacteriën. Herstel is daarbij niet waargenomen.

hoe werkt uv bij desinfectie
Desinfectie door UV
De UV-C-stralen in ultraviolet licht kunnen micro-organismen onherstelbaar vernietigen. Het breekt DNA af en vernietigt erfelijke eigenschappen vanmicro-organismen. Dat maakt UV een zeer effectieve desinfectiemethode.
UV-apparatuur

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…