Ozon in aquacultuur en viskwekerij

De toepassing van ozon heeft in de aquacultuur – viskweek/viskwekerij – een aantal unieke voordelen die moeilijk op een andere manier zijn te bereiken.

Denk aan:

  • Snellere groei
  • Lagere zuurstofconsumptie
  • Helderder water waardoor men problemen eerder detecteert
  • Verbetering van de waterkwaliteit waardoor de kans op ziektes afneemt

Vissen zijn echter extreem gevoelig voor opgelost ozon in water. De effectiviteit van ozon bij viskwekerijen is daarom afhankelijk van de opstelling van de installatie en van de ozondosering. Bij de dimensionering van een ozonsysteem moet hiermee terdege rekening worden gehouden. Door een goede inpassing in het filtersysteem van een viskwekerij kunnen de risico’s echter geminimaliseerd worden.

Ozon in de vis kwekerij

Ozon is één van de weinige middelen die veilig kan worden ingezet om feromonen te verwijderen.

Verwijderen van feromonen

Bij de kweek van sommige vissoorten (bijvoorbeeld karpers) produceren vissen een feromoon. Dit feromoon vertraagt de groei van de vissen – een ongewenste situatie in een viskwekerij.

Ozon is één van de weinige middelen die veilig kan worden ingezet om deze feromonen te verwijderen en de groei van de vissen te optimaliseren.

MEER WETEN?

Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Verlagen van organische belasting

Organische vervuiling wordt hoofdzakelijk mechanisch verwijderd. In de meeste gevallen wordt echter niet fijner gefilterd dan 40 micron. Daarnaast is er natuurlijk nog organische vervuiling in oplossing. Mechanisch is dit niet te verwijderen.

Ozon biedt uitkomst en kan worden ingezet om zowel opgeloste als niet opgeloste organische vervuiling te verwijderen. Als men ozon toepast in combinatie met eiwitafschuimers neemt het verwijderrendement nog sterk toe, met name dat van de zeer kleine zwevende delen.

Het terugdringen van de hoeveelheid organische vervuiling met behulp van ozon zorgt bovendien voor een daling van de zuurstofconsumptie. De zuurstof blijft nu beschikbaar voor de vissen en het biologisch filter. Anders zou deze worden verbruikt tijdens de afbraak van de organische vervuiling.

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…