Ozon in land- en tuinbouw
In de land- en tuinbouw wordt ozon voor diverse doeleinden gebruikt. Denk aan het desinfecteren en opslaan van groente en fruit om deze langer vers te houden. Ook in de bloembollenteelt wordt ozon de laatste jaren steeds vaker toegepast. Zowel voor de bevloeiing van bollen als voor de opslag van de bollen in bewaarcellen.
Ozon voor desinfectie van groente en fruit
Houdbaarheid en ziektebestrijding zijn vanzelfsprekend een zeer belangrijk aspect in de groente- en fruitteelt. Als u problemen heeft met de houdbaarheid van uw groente of fruit of last heeft van bestrijdingsmiddelen biedt ozon een adequate oplossing.
Het met ozon wassen van groente en fruit zorgt ervoor dat ziektekiemen (schimmels en bacteriën) minder kans krijgen om zich te ontwikkelen. Ozon is zeer geschikt voor gebruik in de voedingsindustrie vanwege het sterk desinfecterend vermogen. Er komen tijdens het reinigingsproces geen chemicaliën aan te pas.
Ozon heeft geen invloed op smaak
Bovendien werkt ozon zeer snel waardoor het mogelijk is om grote volumestromen in een korte tijd te behandelen. Ook residuen van bestrijdingsmiddelen laten zich in veel gevallen verwijderen met ozon. Een ander voordeel is dat de behandeling van groente en fruit met ozon geen invloed heeft op de smaak van uw product. Bij behandeling met chemicaliën is dat zeker wel het geval.
Het gebruiken van geozoneerd waswater kan ook nuttig zijn voor het desinfecteren van vlees, vis, kaas en eieren. De houdbaarheid kan tot enkele maanden toenemen.
Ozon voor opslag van groente en fruit
Naast het wassen van groente en fruit is het mogelijk om ozon te doseren in de bewaar- of opslagruimte. Doorgaans worden groente en fruit voor langere tijd (gekoeld) bewaard. Ozon kan helpen om de houdbaarheid van groente en fruit te verhogen waardoor het langer vers blijft.
Het doseren van ozon in de opslagruimte wordt meestal gebruikt voor producten die langere tijd worden opgeslagen, denk aan appels en peren. De invloed van ozon is tweeledig. Enerzijds doodt ozon bacteriën en schimmels. Anderzijds oxideert ozon ethyleen. Veel groente- en fruitsoorten scheiden ethyleen uit die de rijping versnelt. Doordat ozon ethyleen oxideert, verloopt de rijping trager en blijven uw producten langer vers.
Ozon voor desinfectie van bloembollen
Ozon heeft diverse positieve effecten bij de behandeling van bevloeiingswater voor bloembollen. Het verwijdert fenolen, sporen, schimmels, bacteriën en virussen. Fenolen veroorzaken bruine verkleuring aan de wortels en remmen daardoor de groei en ontwikkeling van de bloembollen. Ozon oxideert fenolen waardoor deze problemen worden voorkomen.
Ook voor het oxideren van schimmels, sporen en bacteriën kan ozon worden ingezet. Het is dan wel zaak om voldoende ozon te doseren. Ozon zal namelijk eerst reageren met fenolen. Pas daarna zal het schimmels en sporen aanpakken. Om de effectiviteit van ozon te verhogen kan een behandeling worden gecombineerd met ultrasoon geluid.
Ozon tegen zure bollen
In bewaarcellen wordt ozon voornamelijk toegepast om ethyleen te verwijderen en om sporen en schimmels te oxideren. Ethyleen wordt veroorzaakt door zogenaamde ‘zure bollen’. Dat zijn bollen die zijn aangetast door fusarium (een schimmel). De werking is hier dus tweeledig. Ethyleen wordt afgebroken en de verspreiding van fusarium wordt zo veel mogelijk voorkomen. Uiteindelijk bespaart dit geld, omdat er minder geventileerd hoeft te worden en omdat er meer verkoopbare bollen worden gevormd.
MEER WETEN?
Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.
Door het met ozon wassen van groente en fruit zorgt u ervoor dat ziektekiemen minder kans krijgen om zich te ontwikkelen.