Wat is ozon?

In principe is ozon niets anders dan zuurstof waaraan zich een extra zuurstofmolecuul heeft gehecht. Dat gebeurt onder elektrische hoogspanning.

In de natuur wordt ozon geproduceerd bij bepaalde chemische reacties. Het bekendste voorbeeld is de ozonlaag, waar ozon wordt geproduceerd door de ultravioletstralen (UV) van de zon. Maar ozon wordt ook aangemaakt door de extreem hoge voltages die ontstaan bij onweersbuien. De opvallende geur die men ruikt na een onweersbui is de geur van ozon.

Oxidatie door ozon

Bij oxidatie vloeit de spanning uit een ozonmolecuul over naar de stof waarmee het in aanraking komt. Het oxideren (verbranden) kan met allerlei soorten stoffen plaatsvinden, maar ook met geur en micro-organismen zoals virussen, schimmels en bacteriën. Bij oxidatie komt het extra zuurstofatoom door ontlading los van het ozonmolecuul (O3) en bindt zich aan andere materie. Er blijft van het ozon uiteindelijk alleen nog puur en stabiel zuurstof (O2) over.

Desinfectie met ozon

Ozon is een van de sterkste oxidatiemiddelen die technisch inzetbaar zijn om in water opgeloste stoffen te verbranden (=oxideren). Het extra toegevoegde zuurstofatoom zal zich in slechts een fractie van een seconde aan elk bestanddeel binden dat met het ozonmolecuul in aanraking komt.

De meest voorkomende toepassingen zijn te vinden in de afvalwater- en drinkwaterzuiveringen (met name voor desinfectie), maar ozon wordt ook steeds vaker toegepast in de industriële tak.

Zo wordt ozon in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt voor ontsmetting en in de papier- en textielindustrie voor de oxidatie van vervuiling in afvalwater. Het grote voordeel van ozon is het schone karakter omdat het stoffen alleen oxideert, waardoor nauwelijks bijproducten ontstaan. Doordat ozon een sterk herkenbare geur heeft, zullen zeer lage concentraties snel worden opgemerkt. Ook is er veel meetapparatuur voor ozondetectie beschikbaar. Daardoor is in het algemeen veilig om met ozon te werken.

MEER WETEN?

Wij vertellen u graag over de mogelijkheden.

Ozon molekuul
Ozon-molecuul
Ozon (O3) komt alleen voor onder extreme omstandigheden. Het kan echter ook<br /> worden gecreëerd door zogenaamde ozongeneratoren, die ozon aanmaken met extreme hoge voltages of met UV-licht.
Meer over ozongeneratoren

Ozon voor desinfectie (biocide toepassing)

Het gebruik van ozon als desinfectiemiddel valt sinds 1-9-2013 onder de biocide verordening (EU) 528/2012 (BPR). Dit betekent dat ozonapparatuur, bedoeld voor desinfectie, gecertificeerd moet zijn. Op dit moment is dit certificeringstraject nog in volle gang. Naar verwachting is dit…
onwel door ozon

Man onwel door ozon

In Nuenen is een man onwel geworden door blootstelling aan ozon. Het kleurloze gas kwam vrij bij het filteren van water met ultraviolet. Het ongeluk gebeurde bij een fabrikant van machines waarmee door uv-straling water kan worden gedesinfecteerd. Mogelijk is het slachtoffer te…
gat in ozonlaag

Ozongat boven Zuidpool onverwachts sterk gegroeid

Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is onverwachts enorm gegroeid tot de op een na grootste omvang ooit gemeten. Dat hebben wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum DLR met behulp van satellieten vastgesteld. Oorzaak voor de enorme toename zijn…